İnsan nüfusunun artması ve ihtiyaçların çeşitlenmesi, ticari mekanların büyük kompleks yapılar haline gelmesine sebep oldu. Hal böyle olunca işletmeler de en işlevsel ve gösterişli mimariye sahip yapıları oluşturmak için birbiriyle yarışır hale geldi. Örneğin; hastaneler artık birçok farklı polikliniği bir arada bulundurmakla birlikte içerisinde eczaneler, restaurantlar ve cafe’ler de barındırıyor. Ya da bir AVM’de bankadan eğlence alanlarına, alışverişten yeme-içmeye kadar pek çok ihtiyaca yönelik mekanlar bir arada yer alıyor. Bu yapıların esas yola çıkış noktası ise herhangi bir kişinin buraya geldiğinde birçok işini aynı anda halledip zamandan tasarruf etmesini sağlamak oluyor. Fakat bu büyük yapılar, karmaşık mimarileri sebebiyle çoğu zaman amacından uzaklaşabiliyor. İşte bu noktada iç mekân haritaları tam anlamıyla büyük bir çözüm sunuyor.

Peki, İç Mekân Haritası Nedir ve Nasıl Oluşturulur?      

Bir yapı kompleksinin içerisindeki tüm mekanların konumunu gösteren dijital kat planlarına iç mekân haritası adı veriliyor. Bu haritalar, dış mekanlar için kullanılan haritalardan farklı olarak GPS sinyallerini yakalayamıyor. Bu açığı kapatmak için ise son zamanlarda pek çok şirket, dış mekân haritalarıyla benzer mantıkta çalışan bir iç mekân haritalama sistemi geliştirmek üzerine çalışıyor.

İç mekân haritası; özellikle hastane, üniversite, konferans salonları ve alışveriş merkezleri gibi kompleks yapılarda tercih ediliyor. Bu haritaları oluşturmak için binaların teknik kat planlarından faydalanılıyor. Mobil cihazlar ve sabit akıllı ekranlarda kullanılmaya uyumlu hale getirilen planlar, aynı zamanda ziyaretçilerin kolaylıkla anlayabileceği ve kullanabileceği yönde yeniden düzenleniyor. Ve bu sayede kat planları, interaktif iç mekân haritalarına dönüştürülüyor.

İç Mekân Haritalarına İstenilen Tüm Bilgiler Entegre Edilebiliyor!

API (uygulama programlama arayüzü) ve widget’lar, iç mekân navigasyonlarında kullanılan yazılıma kolaylıkla entegre edilebiliyor. Böylece bu haritalara tesisin alarm sistemi, çalışma saatleri çizelgesi, rezervasyon sistemi ya da bir market için kullanılacaksa ürün bilgisi gibi daha pek çok detay da eklenebiliyor. Yani aslında iç mekân haritası, bir haritadan çok daha fazlası anlamına geliyor!

İç Mekân Haritasının Getirisi Ne Oluyor?

İç mekân haritasına sahip bir yapının içerisinde kaybolmak neredeyse imkansızdır. Yön bulmaya yardımcı olan bu haritalar ile ziyaretçileriniz yapının içerisinde aradığı her yere kolaylıkla ulaşabilir, giriş ve çıkış kapılarını rahatlıkla bulabilir. Bu sayede ziyaretçiler, tüm aktivitelerini güven ve konfor içerisinde gerçekleştirebilirler. Bunun yanı sıra, yine yapı içerisinde bulundukları yerden gitmek istedikleri noktaya olan mesafeyi hesaplayabilir ve en kestirme yolu bulabilirler. Bu da zaman tasarrufu konusunda tesisinize yine önemli bir artı sağlar.

Haritalar bu özellikleriyle AVM’lerin yanı sıra üniversite binaları ve kampüsler için de avantaj sağlıyor. Öğrencilerin kafa karıştırıcı koridorlarda koşturarak dersleri kaçırması bu haritalar sayesinde son buluyor. Ya da herhangi bir etkinlik için kampüsü ziyaret edenler de gidecekleri yeri rehbere ihtiyaç duymadan bulabiliyor.

  • Okumaya Devam Et
  • Okumaya Devam Et
  • Okumaya Devam Et
  • Okumaya Devam Et
  • Okumaya Devam Et
  • Okumaya Devam Et