
Ticaretin köklü tarihine bakıldığında fazlasıyla yeni bir süreç olan dijital dönüşüm, yaklaşık 20 yıllık kısa geçmişinde dünyadaki alım-satım faaliyetlerinin tamamıyla değişmesini sağladı. Diğer bir adı küreselleşme olan bu süreç, yerel işletmelerin tüm dünyaya satış yapabilmesinin önünü açtı. Hatta ürün satışı dışında, müşterilerine yerinde hizmet sunan işletmeler de dijitalin sunduğu bu fırsatları fazlasıyla değerlendirme şansı yakaladı. Peki, sizin işletmenizi bundan sonra neler bekliyor dersiniz?
Geleceğin Teknolojisi: Sanal Gerçeklik

Teknoloji, insanlığa interneti kazandırdıktan sonra büyük sıçramalarla gelişmeye devam etti ve hala da ediyor. İnsanı fiziksel sınırlarının çok daha ötesine ulaştıran bu gelişim, öyle ki bireylerin artık sadece önündeki ekranla değil tüm duyularıyla keşfedebilmesini sağlıyor. Bu devrim niteliğindeki teknoloji, VR (Virtual Reality) yani sanal gerçeklik olarak adlandırılıyor. Şimdilik, “Öyle ama benim işletmemin bu teknolojiden nasıl bir kazancı olabilir?” diyor olabilirsiniz. Ancak VR teknolojisi ile geliştirilen 3 boyutlu sanal turların karşı konulmaz fırsatlarını öğrendiğinizde, fikriniz tamamen değişebilir!
3D Çekim Nasıl Yapılıyor?

3D sanal tur ve VR deneyiminin fırsatlarına geçmeden önce, bu teknolojinin nasıl işlediğinden kısaca bahsetmek faydalı olacak. VR teknolojisi özellikle son birkaç yıldır konuşulmaya başladıysa da, bu alanda aslında 1990’lı yıllardan beri yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Bu teknoloji, 2011’den itibaren hizmete sunulan Matterport Media sistemi sayesinde ise günümüzde sanal gezintilerin gerçeğinden ayrılmaz bir görünüme kavuşmasını sağlıyor.
Lazer ölçümü ile 3D scan (3 boyutlu tarama) olarak alınan görüntüler, sonrasında birleştirilerek çevrim içi ortamda 360° sanal tur yapılabilmesine imkan tanıyor. Yapılan 360° çekimler aynı zamanda alan ölçümü yapılması, mekan haritasının oluşturulması, 2 ve 3 boyutlu kat planlarının çıkarılması gibi çalışmaların da yapılabilmesini sağlıyor. Üstelik tüm bu görsel veriler web sitelerine kolayca entegre edilebilmesinin yanı sıra, link veya kod olarak da pratik bir şekilde paylaşılabiliyor. Böylece mekanlar için hem görsel hem de enformasyonel olarak benzersiz içerikler oluşturuluyor.
3D Sanal Tur Teknolojisi Hangi Sektör ve İşletmelerde Kullanılabilir?

- Emlak ve gayrimenkul sektörü
- Spor kompleksleri ve salonlar
- Hastaneler ve klinikler
- Okullar ve etüt merkezleri
- Kolektif ofisler
- Alışveriş merkezleri
- Mağazalar
- Müzeler
- Sanat galerileri
- Oteller
- Düğün ve konferans salonları
- Kafe ve restoranlar
- Etkinlik alanları
- Fabrika ve çeşitli üretim tesisleri
- Laboratuvarlar
- Güzellik merkezleri, spa ve masaj salonları
- Gemi ve tersaneler